http://www.vic.cat
Publicado el 06-04-2018
Fecha de inicio: 06-04-2018
Fecha final: 06-04-2018
Per segon any consecutiu, l’Ajuntament de Vic posa en marxa una campanya de concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre de la ciutat, les bases de la qual han estat aprovades al ple municipal.
En concret, aquesta línia de subvencions anirà destinada a cinc tipus d’entitats i projectes: projectes de suport a la infància, a l’adolescència, la joventut i famílies en situació de vulnerabilitat social; pobresa i exclusió social; projectes de promoció i protecció de les persones grans, promoció de l’autonomia i atenció a la dependència i projectes i activitats de participació i sensibilització de col·lectius vulnerables.
En aquest sentit, el regidor de Benestar i Família, Àlvar Solà, va explicar que en aquesta segona convocatòria “esperem resoldre els detalls tècnics de la primera edició, mantenint-ne el pressupost, 115.600 euros, i simplificant també alguns aspectes de les memòries detectats l’any passat”. Des de l’Ajuntament de Vic s’ha convocat una sessió informativa per a entitats socials pel proper dimecres 11 d’abril, a fi d’explicar els detalls de la convocatòria i resoldre els dubtes que es puguin originar.
Tots els grups del consistori vigatà van donar suport a la creació d’una línia de suport al programa Reempresa, per un total de 15.000 euros i de 3.000 euros com a màxim per projecte. Aquesta acció es difondrà a través de la regidoria de Comerç i Vic Comerç.
L’Ajuntament de Vic forma part d’aquest programa, promogut per la patronal Cecot i autoocupació, amb la col·laboració del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i del Fons Europeu mitjançant l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement (Creacció).
Tal com va explicar la regidora de Comerç, M. Carme Bover, amb Reempresa es dona valor a la història del comerç, tot evitant la judicialització dels processos de tancament i ajuda a calcular el valor de les empreses cedents. “Reempresa compta amb 1.200 casos d’èxit i les dades demostren que és fins a set vegades més fàcil reemprendre que emprendre de zero, i la taxa de supervivència després del primer any és superior al 70%”, va detallar.
La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va proposar la incorporació d'ajuts per fomentar l'econonomia social i solidària dins del programa Reempresa. “Aquesta acció facilitaria que alguns treballadors de negocis que es tanquen puguin organitzar-se en forma de cooperativa”, va subratllar Blázquez. Bover va recollir la proposta, tot i que entén que “ja estava contemplat dins de les bases presentades”.
També per unanimitat, el ple va aprovar el nou Pla Director de Cooperació Internacional de la ciutat de Vic.
El regidor de Cooperació, Toni Serrat, va recordar que Vic compta amb una extensa trajectòria en matèria de Cooperació Internacional, des de 1995, i que aquest “serà el tercer Pla Director que aprovarà la ciutat, treballat conjuntament amb 13 entitats socials de Vic i amb participació ciutadana”.
Tal com va desgranar Serrat, el Pla Director s’articula en tres grans eixos: l’educació en valors, el reforç del coneixement mutu i la construcció dels drets humans. “Tot això pivotarà al voltant de la transversalitat, i el Pla Director també comptarà, per primera vegada, amb indicadors de seguiment i compliment dels objectius marcats”.
La regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, va celebrar l’aprovació del nou Pla Director de Cooperació Internacional, que “també inclou autocrítica del que s’havia fet fins ara, que aposta per la transversalitat i posa èmfasi en l’educació. A més, estem molt satisfets que la voluntat de l’equip de govern sigui incrementar l’aportació pressupostària de cooperació del 0,7% actual a l’1%”.
El ple municipal va aprovar la bonificació del 95% de la taxa de serveis urbanístics i de l’ICIO per les obres d’enderroc i de reforma de la finca del carrer Sant Segimon, 12, promogudes per la Fundació Educativa Vedruna. En el cas de l’enderroc, l’aprovació va ser possible gràcies als vots a favor de tots els grups municipals, a excepció de Capgirem Vic. En el cas de les obres de reforma, l’equip de govern, ERC-Som Vic i Plataforma Vigatana van votar-hi a favor, Vic per a Tots es va abstenir i Capgirem Vic hi va votar en contra.
El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va fer palesa la posició en contra del seu grup per aquest tipus de bonificacions, “que no només provoquen que l’Ajuntament no recapti aquests diners, sinó que de retruc es beneficia una fundació provada”.
El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va explicar que el seu grup portaria a terme un vot diferenciat en els dos casos que es portaven a votació, l’enderroc i la reforma, ja que “quan estem parlant de tants diners, com en el cas de la reforma, caldria estudiar si també s’ha d’aplicar un 95% de bonificació o bé un percentatge inferior”.
El regidor d’Hisenda i Educació, Àlvar Solà, va exposar que en aquesta finca s’hi portaran a terme cicles formatius “d’especial interès per a la ciutat”.
El ple municipal va aprovar els comptes anuals de l’exercici 2017 de l’empresa Sermuvic, que despareixerà per motius legals, tal com es va aprovar en el ple anterior.
El regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, va lamentar “que no s’hagi aprofitat Sermuvic per portar a terme el sistema de recollida d’escombraries porta a porta i que es renovés la concessió a una empresa mixta. La gestió directa és qüestió de sobirania i control”.
El ple va recollir també l’aprovació d’una modificació puntual del PGMO al Prat d’en Galliners, amb els vots de l’equip de govern, Vic per a Tots i Plataforma Vigatana; l’abstenció d’ERC-SOM Vic i el vot en contra de Capgirem Vic.
El regidor d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, va fer una crida per poder participar en projectes de ciutat com el projecte de la Facultat de Salut de la UVIC-UCC que ha d’ocupar aquest espai. “Des de desembre de 2016 no se’ns ha tornat a parlar d’aquest tema”, va lamentar.
El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va refermar que el seu grup no compartia el projecte i per aquest motiu va anunciar el vot en contra.
La regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vic, Fabiana Palmero, va aclarir que “el que avui presentem una formalitat. La comissió territorial ens demana que no computi i el projecte d'edifici no existeix. Apostem fortament per l'eix de salut al voltant del riu amb la nova Facultat, les Adoberies i la nova Biblioteca de Vic”.
El regidor d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, va concloure la seva intervenció apuntant que “aquest punt comportarà una petita modificació del POUM”.
El ple va acabat amb unes paraules de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, en record del treballador de VicVerd que va perdre la vida en accident laboral la setmana passada.
a/ Moció dels grups municipals que la subscriuen per l’alliberament dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat espanyol. La moció s’aprova amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC-SOM Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot negatiu de Plataforma Vigatana.
b/ Moció presentada per Capgirem Vic en suport a Josep Miquel Arenas, Valtonyc. La moció s’aprova amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC-SOM Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot negatiu de Plataforma Vigatana.
c/ Moció presentada per Capgirem Vic per instar la Generalitat de Catalunya a fer front a la situació d’emergència social. La moció s’aprova amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC-SOM Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot negatiu de Plataforma Vigatana.
d/ Moció presentada per l’equip de govern (PDeCAT i Regidor no adscrit) en suport a Proactiva Open Arms. La moció s’aprova amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC-SOM Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot negatiu de Plataforma Vigatana.
Font: vic.cat