Reempresa, un model per mantenir negocis i ​ocupació

http://www.bizbarcelona.com

Publicado el 15-01-2018

Fecha de inicio: 15-01-2018

Fecha final: 15-01-2018



En les portes d'alguns comerços encara es veuen cartells que indiquen "Es traspassa". Sovint, els propietaris no troben ningú que els prengui el relleu i tanquen el petit negoci al qual han dedicat la vida.

Més de 150.000 empreses i 600.000 llocs de treball es perden anualment a Europa per dificultats en la transmissió empresarial. Per evitar-ho, a Catalunya es va crear Reempresa, un mercat físic i virtual de compravenda de petites i mitjanes empreses en què un reemprenedor accedeix a un negoci en funcionament per fer-lo créixer, mantenint-ne l'activitat i els llocs de treball.

Un gir al concepte del traspàs

Aquest nou model, pioner a Espanya i que no existia en altres països d'Europa, es va posar en marxa el 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot i la Fundació Autoocupació amb el suport del Departament d'Empresa i Coneixement, està finançat per la Generalitat de Catalunya i el fons FEDER europeu i col·labora amb ajuntaments.

"Hem capgirat el concepte del traspàs. El 99% del teixit empresarial del país és petita i mitjana empresa que no tenia un mecanisme per casar oferta i demanda", explica el coordinador del Centre de Reempresa de Catalunya, Oriol Alba.

Premi Europeu de Promoció Empresarial

Els usuaris de Reempresa –guardonada el 2017 amb el Premi Europeu de Promoció Empresarial (EEPA) de la Comissió Europea– disposen de la web de la plataforma i de punts d'atenció amb tècnics formats per assistir-los.

Els experts revisen les empreses en venda –facturació, comptabilitat, hisenda, situació dels treballadors–, identifiquen el perfil dels compradors potencials i el tipus d'empresa que els interessa i assessoren les dues parts en el procés de transmissió sense cost.

"El 30% d'usuaris venen l'empresa per jubilació, la senten com un fill i no volen tancar. Busquen una persona més jove, que renovi el negoci. El 40% dels compradors estaven a l'atur. Analitzem les seves habilitats i interessos i busquem empreses que es vegin capaços de gestionar. El risc associat a comprar una empresa és menor que el de crear-ne una", destaca Alba.

"Em va semblar molt interessant continuar un negoci en funcionament en comptes de crear-lo des de zero. Tot el procés ha estat molt fàcil i àgil. Es va fer a l'oficina de Reempresa de Barcelona Activa", comenta Emma Torrents, que ha assumit l'empresa Esnostre, de distribució d'amenitats.

Reempresa ha aconseguit 1.400 casos d'èxit que han suposat una inversió induïda de més de 65 milions d'euros i el manteniment de 4.500 llocs de treball.

Font:http://www.bizbarcelona.com

Reempresa en los medios