Publicado el 03-02-2016
A què es dedica l’empresa Efam?
Sr. Mínguez: L’empresa es dedica a la fabricació de peces per a la fabricació de productes relacionats amb el sector farmacèutic, alimentari i cosmètic. Té com a clients les millors firmes en aquests sectors.
Sr. Mínguez, per què va decidir posar a la venda la seva empresa?
Sr. Mínguez: Ja tenia edat de jubilar-me i no volia tancar l’empresa. Trobava una llàstima haver de tancar una empresa com Efam, amb ple rendiment, un treballador consolidat i una cartera de clients que confiaven en l’empresa. No els volia deixar a l’estacada, igual que a tots aquells proveïdors que realitzaven serveis per a la fabricació de les peces. Trobar continuïtat per a Efam era important per a mi, però també per als meus clients i proveïdors. A través d’un anunci del 012 a la televisió vaig conèixer el servei de Reempresa i em va encaixar els serveis que oferien amb el que jo estava cercant i els vaig contactar.
Quin tipus de reemprenedor creia que necessitava Efam?
Sr. Mínguez: Jo pensava inicialment que el millor perfil per reemprendre Efam havia de ser una persona de caràcter tècnic, però sobre tot que tingués ganes de fer les coses ben fetes i que sàpigues tenir un bon tracte amb els clients. En aquest sector la qualitat i la bona feina són molt importants. No era fàcil trobar una persona del ram; tanmateix el Sr. Palazón em va oferir un projecte de reemprenedoria molt interessant i de seguida ens vàrem posar d’acord.
Sr. Palazón, quina és la seva formació i experiència professional?
Sr. Palazón: Sóc diplomat en ciències empresarials i porto 30 anys al sector tècnic, al ram de la construcció i obra (instal·lacions, electrificacions etc.).
Quines varen ser les seves motivacions per a decidir-se venir a Reempresa?
Sr. Palazón: Jo tenia un projecte de reemprenedoria que es basava en el mateix sector on estava implantada l’empresa: tenia producte físic i estava al sector farmacèutic i químic. El més important per a mi és que l’empresa estava viva.
En quins criteris es va basar per a cercar l’empresa a reemprendre?
Sr. Palazón: Vaig estar mirant empreses d’instal·lacions i producte i vaig entrevistar-me amb unes 4 o 5 empreses. Poc a poc les vaig anar descartant fins a trobar l’empresa del Sr. Mínguez.
Continua mantenint contacte amb altres empreses per a la seva reempresa?
Sr. Palazón: Estic en contacte amb una empresa, també del sector farmacèutic, ja que el meu projecte de reemprenedoria inclou la compra de més empreses i generar així sinèrgies entre elles. La idea és la de donar un servei global al client que rep els serveis.
I vostè Sr. Mínguez, va mantenir converses amb altres reemprenedors interessats en Efam?
Sr. Mínguez: Hi havia altres dos ofertes sobre la taula, eren reemprenedors amb perfil molt diferents, però amb cap d’ells es va poder avançar tant en les converses com amb el Sr. Palazón. Les negociacions varen ser fàcils.
Quants treballadors tenia l’empresa abans de ser adquirida? ¿Sr. Palazón, ampliarà el personal?
Sr. Mínguez: Abans de l’adquisició l’empresa contava amb 3 treballadors; un delineant, la meva dona a mitja jornada que desenvolupava tasques administratives i comptables jo de caràcter tècnic.
Sr. Palazón: Amb la sortida del Sr. Mínguez i la seva dona hem contractat a una administrativa a temps parcial, i un nou tècnic projectista, que s’incorporarà a la dinàmica del delineant que conservarem a l’estructura de l’empresa. A més jo com a reemprenedor potenciaré les tasques comercials.
Sr. Palazón, vol ampliar la cartera de productes i serveis que ofereix actualment Efam?
Sr. Palazón: Si, aquesta és la idea quan incorporem noves empreses al holding. De moment el que farem serà consolidar l’activitat d’Efam i la seva cartera de clients, intentant fer-la créixer.
Què us ha aportat Reempresa en aquest procés de transmissió?
Sr. Palazón: Reempresa m’ha aportat rigor en tot el procés de compra
Sr. Mínguez: Per a mi ha estat una solució molt còmode i fàcil per a donar continuïtat a la meva empresa. Sense aquesta opció hagués estat molt més complicat trobar a un reemprenedor adequat. Ara estic recomanant aquest servei a altres persones que, com jo, es troben en situació propera a la jubilació i que no s’han plantejat encara la continuïtat de la seva empresa.
Quines són les avantatges i dificultats que s’han trobat en aquest camí per a reemprendre i cedir el negoci?
Sr. Palazón: No m’he trobat cap dificultat, més enllà de les pròpies que entranya una negociació. En canvi com a avantatges vull destacar els passos que marca Reempresa per a reemprendre un negoci, aquest itinerari era desconegut per a nosaltres.
Sr. Mínguez: El procés que planteja Reempresa és molt lògic i ens ha ajudat a assolir un acord.
Sr. Palazón, va seguir la formació per a reemprenedors que proposa Reempresa?
Sr. Palazón: Si, i em va agradar molt. Vaig poder aprofitar molts conceptes de la formació i els vaig poder aplicar a la compra de l’empresa, sobre tot a nivell jurídic. Tot i que posteriorment vaig necessitar el suport d’un advocat, jo ja sabia què necessitava per a triar endavant la reempresa.
Han assolit un acord per a que el Sr. Mínguez pugui acompanyar durant un temps al Sr. Palazón en la transmissió del know how?
Tots dos: Si, creiem que és important treballar plegats durant un temps i just ara ens trobem en aquesta fase. El Sr. Mínguez està presentant el Sr. Palazón als seus clients, a les fonts de subministres i la cultura empresarial. No hem limitat la durada d’aquest acompanyament, ho hem deixat obert per a acabar-ho de decidir segons vagi evolucionant aquesta transmissió de coneixement.
Sr. Mínguez, vostè que va crear la seva activitat des de zero i sap els esforços que suposa la posada en marxa de la mateixa, com valora que ara un reemprenedor pugui convertir-se en reemprenedor i estalviar-se així el procés de creació? Ho recomanaria?
Sr. Mínguez: Si i tant, sempre que aquest vingui del sector. És més fàcil reemprendre en un sector on ja es tinguin coneixements.
I vostè Sr. Palazón, recomanaria la reempresa d’empreses a un emprenedor?
Sr. Palazón: He creat empreses i recomano molt agafar-ne una ja en funcionament. Crear una empresa costa molt més, desgasta molt la cerca de l’empresa, el fet de plasmar la idea i tirar-la endavant,... Amb la reempresa ja tries on vols anar.