“Reempresa sap què s’ha de fer i quan s’ha de fer”

Publicado el 18-12-2019



Empresa: Casa Aturuxo, Galícia Gourmet . Localitat: Sabadell | Reemprenedor: Sergi Ingerto

Sergi, quins articles ven Casa Aturuxo?

Som una petita botiga especialitzada en productes alimentaris de qualitat de Galícia i el Bierzo.

Oferim tots aquells productes que trobàvem a faltar quan érem lluny de la terra dels nostres pares i avis. Amb tota la poesia que això comporta.

A Aturuxo hi trobareu empanades com les de casa, tot tipus d'embotits tradicionals i també innovadors com androia, butelo, zorza, raxo...més de vuit referències de xoriç gallec i bercià, pa d'aldea de massa mare i cuit al forn de llenya a Nullán (Lugo), cada dijous, selecció de formatges gallecs, productes frescos com berzas, patates gallegues, cebes dolces del Bierzo o grelos, diversos formats de pop, bodega de vins, una àmplia selecció d'aiguardents, dolços tradicionals, mel ecològica, conserves artesanals...

Procurem seleccionar, sobretot, petits productors de la zona que estan fent molt bé les coses i es posen la qualitat per bandera a una terra on semblava que la única opció era marxar i a un món on sembla que tot son números, beneficis o producció massiva.

 Hi ha molta gent disposada a canviar aquesta premissa als que volem donar veu i ajuda. És una qüestió d'amor i enyorança. I de fe en el producte. I en el format de venta i en responsabilitat de consum.

D'orgull per una cultura que creix a dins del cor amb la perspectiva que dona el fet d'estar lluny. Tota aquesta "morriña" dansa pels aromes del menjar i ens fa sentir que hi ha encara moltes coses a fer i moltes coses a dir més enllà de les produccions massives i la impersonalitat dels sistemes de gran superfície.

Hem inclòs la secció "Aturuxo viajero", on inclourem tot tipus de productes que hem trobat en els nostres viatges per la vida de la mà de productors amb qui compartim filosofia. Hi podrem trobar des de salses picants ecològiques artesanals fetes a Sóller, patés vegans, xoriç de carbassa, vinagres aromatitzats, olis excel·lents de les terres de l'Ebre, carns ecològiques de cooperativa o galetes ecològiques de nata fetes amb la llet de vaques contentes i seguint receptes tradicionals.

 

Quines van ser les teves motivacions per Reemprendre aquest comerç?

Entre altres coses, ja li donava voltes feia temps a la idea de muntar una botiga així, amb sentit. Que em permetés viure alineat amb els meus sentiments. Poder apropar mitjançant la gastronomia, dues cultures que estimo i que em representen. I poder viure d'això.

Als meus trenta nou anys vaig seure a pensar amb el cor.

Finalment, vaig demanar consell a la cedent, a qui coneixia de feia temps i vam arribar a un acord, donada la proximitat de la seva jubilació i la meva disposició.

Aquest fet va significar que Aturuxo estigués a Sabadell en comptes de a Terrassa, Rubí, Sant Cugat o Barcelona. Al final, és un projecte per compartir, que va amb mi allà on vagi.

 

De quina manera pretens o has potenciat el negoci?

Hem fet obres de millora al local. Hem intentat reproduir el caliu de la pedra de la zona de muntanya gallega de la que som originaris on tot és verd i frondós, humit i dens i dissenyar una imatge corporativa més elegant i actual, sense perdre les arrels de la tradició i les reminiscències del paisatge que ens envolta quan som a Galícia. Tota aquesta poesia és la base, l'impuls i el fil conductor d'Aturuxo des de que va néixer el nostre ideari.

Aquesta imatge es trasllada també a la nostra identitat digital, tant en web, que estem construint, com als nostres perfils a xarxes, on també ens permetem fer una feina divulgativa sobre els orígens i la història dels productes que lliguen la gastronomia gallega a la seva cultura. Menjar com a casa, és també estar a casa. Ens agradaria poder compartir tot allò que estimem tant amb l'entorn d'aquí, on també hem crescut i hi tenim el cor.

Hem publicitat la botiga per diversos canals i estudiat la manera de poder oferir un servei personalitzat de qualitat que vagi d'acord amb el producte que venem. També potenciem els encàrrecs i valorem la possibilitat de fer fires i de crear un foodtruck. Ambdós conceptes ens permetrien donar a conèixer la botiga i poder participar en esdeveniment més enllà de les nostres parets creant dinàmiques i sinèrgies amb empreses i iniciatives afins o properes

També tenim projectada una plataforma de e-commerce des d'on poder oferir els nostres productes online, així com la iniciativa de fer presentacions de productes, xerrades, tasts i trobades gastronòmiques, per tal d'apropar a la gent a una alimentació de qualitat i a la cultura gallega a través del menjar del que ens parlaven els nostres avis.

 

De quina manera vas finançar l’adquisició de la botiga?

Capitalitzant una part de l'atur i demanant un préstec bancari. A més de treballar molt, ja que  tant el disseny, les millores al local i els viatges a Galícia, l'aprenentatge del sector....com el rètol o la decoració, van ser obra de les nostres mans, sempre comptant amb la inestimable ajuda de grans professionals, amics i família que van creure en el nostre projecte i ens van ajudar a donar forma a les nostres idees invertint moltes hores i molt esforç.

 

En què t’ha ajudat Reempresa?

En tot. En la incertesa dels passos a seguir, l'assessorament impecable i la destresa en un món on la poesia i les ganes, malgrat que ens pesi, no ho son tot.

Sempre hi havia algú a l'altra banda posant fil a una agulla que potser ni vèiem, mentre estàvem barrinant altres coses en un "totalhora" embogit. Molt pendents. Molt responsables i molt professionals.

En molts casos, han estat l'abecedari que ens ha permès formar paraules i parlar de coses importants que tendíem a obviar, quan només érem un huracà d'idees i emocions que no sabien prou de processos, papers ni tempos.

Aprofitem per donar les gràcies de tot cor per la professionalitat i la atenció rebuda.

 

Quins consells donaries a futurs reemprenedors i cedents que vulguin venir a Reempresa? Recomanaries el servei?

Sense cap mena de dubte. Per aconsellar, encara som massa joves.

A aquestes alçades de la pel·lícula subratllaria, però, trobar la manera, la idea o el sentiment que no fai perdre la força, les ganes ni la il·lusió. Tenir moltes ganes de treballar bé i estimar el que es fa i deixar-se ajudar amb humilitat i sense pressa.

Trobar la manera de ser feliç amb el que es fa és el que fa que tot surti bé i que sigui una experiència d'aprenentatge i una eina de transformació potentíssima, que farà que sempre,  valgui la pena el viatge. Per tota la resta i més, Reempresa sap què s'ha de fer. I quan s'ha de fer.

Donem fe.

Gràcies per la paciència, una vegada més.