Reempresa: nova vida per a negocis consolidats

capgros.com

Publicat el 27-01-2017

Data d'inici: 27-01-2017

Data final: 27-01-2017



Quantes empreses i negocis que seguien sent perfectament viables han desaparegut perquè el seu propietari ho deixa i no troba successor? Quants d'ells podrien haver estar heretats per un emprenedor que els hagués mantingut amb vida? I quants llocs de treball s'han perdut pel camí? Reempresa és el projecte sorgit per donar-hi una solució. Es tracta del punt de trobada entre aquells que volen cedir la seva empresa, i els emprenedors interessats en agafar les regnes d'un negoci ja en funcionament. L’Ajuntament de Mataró, per mitjà del TecnoCampus, és un dels centres que formen part d'aquesta xarxa des del 2012. El servei d'assessorament, individualitzat i totalment gratuït, garanteix al propietari actual que el seu negoci quedarà en bones mans i seguirà funcionant; i al reemprenedor, la possibilitat d'endinsar-se en un nou projecte empresarial i de negoci amb unes bases molt sòlides ja d'entrada.

"Gràcies a Reempresa aconseguim que comerços i petites i mitjanes empreses mantinguin la persiana oberta", assenyala la presidenta de TecnoCampus, Dolors Guillén. La majoria de negocis que passen per aquest programa ho fan per la jubilació del seu propietari, ja que els seus descendents no volen seguir-lo, tot i que segueixen sent del tot viables. "Per això són una gran oportunitat per aquells emprenedors que no vulguin començar de zero", apunta Guillén. El TecnoCampus ha signat un nou conveni amb la Diputació de Barcelona i la CECOT per continuar oferint aquest servei, tant a Mataró com a 15 municipis del centre i sud del Maresme. "Això ens reafirma com a capital de comarca", afegeix Guillén. 

Xifres positives

Aquesta continuïtat s’explica pels bons resultats dels darrers anys, Des del 2012, s’han atès  152 casos de persones que volien agafar un negoci (reemprenedors), i 109 casos de persones que volien cedir el negoci. En  aquests quatre anys, s’han completat 31 operacions, és a dir, s’ha evitat el tancament de 31 negocis viables que haurien tancat per manca de relleu. Des d’un punt de vista qualitatiu, cal destacar que els reemprenedors del Maresme atesos al TecnoCampus són majoritàriament persones en actiu (53%), amb estudis universitaris (60%). La major part dels negocis que se cedeixen són del sector comerç (39%) amb una plantilla d’entre 1 i 5 treballadors.

Reempresa és una iniciativa de la patronal Cecot i d'Autoocupació, en col·laboració amb el departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya i dels fons FEDER de la Unió Europea. El seu èxit com a mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses a Catalunya es demostra amb xifres molt clares: a finals de 2016 ja havia assolit les 1.000 reempreses d'èxit arreu del país.La Diputació de Barcelona i la patronal Cecot van renovar el 2016 l’acord de col·laboració per difondre i estendre la Reempresa a les comarques barcelonines.

El testimoni de dos participants

"Volia que la persona idònia es quedés amb el projecte que havia creat"

La Immaculada Pardos és una "cedent" del projecte Reempresa, al qual va acudir quan va voler vendre's la botiga de productes delicatessen que havia obert feia una dècada a Vilassar de Mar. "El negoci va anar creixent, vam crear una fàbrica de croquetes que va créixer i, de vendre a petites botigues, vam passar a distribuir a diversos països d'Europa", explica Pardos. Ja no li va quedar més temps per a la botiga, que seguia funcionant a la perfecció i amb una clientela fidel. "Va arribar el moment de traspassar-la, però volia que se la quedés la persona idònia" recorda. Una persona amb qui va contactar a través de Reempresa. "Hi vaig trobar exactament el que necessitava", explica Pardos. Després d'una transició molt fluïda, avui la botiga segueix a ple rendiment.

"He recomanat a molta altra gent que també ho intenti"

La CatiArnaus és una "reemprenedora" que va trobar al servei de Reempresa allò que necessitava. "Treballava en una altra empresa però buscava quelcom per a mi, que em donés més flexibilitat", recorda. Després d'iniciar un altre negoci que no va acabar de funcionar, des de Reempresa li van oferir la possibilitat de quedar-se amb Pa i Cafè, un forn de pa amb degustació a Caldes d'Estrac. "En qüestió d'un mes ja hi era al capdavant, tot van ser facilitats", recorda Arnaus, que destaca sobretot el servei d'assessorament que li han ofert des de Reempresa. "T'ajuden pràcticament en tot, i sobretot amb els números m'ha estat de molta utilitat, jo hi he posat paciència, ganes i il·lusió i la resta ha anat tot rodat", explica. Arnaus considera que l'experiència ha estat fantàstica. "De fet ja he recomanat a molta altra gent que ho intentin a través d'ells", assegura.

Font: www.capgros.com/

Reempresa als mitjans