Vic renova el programa Reempresa per fomentar la continuïtat d'empreses

http://www.naciodigital.cat

Publicat el 26-04-2017

Data d'inici: 26-04-2017

Data final: 26-04-2017



L'Ajuntament de Vic ha renovat el programa Reempresa, que impulsa un mercat únic de compravenda d'empreses petites i mitjanes a Catalunya. Aquesta iniciativa -que sorgeix d'un acord entre la Diputació de Barcelona i la Cecot- ofereix assessorament tant a empresaris que volen vendre la seva empresa, com a reemprenedors que volen donar-los continuïtat. En la presentació d'aquest dimarts al matí, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha apuntat que des de l'Ajuntament s'aposta "per generar empresa i ocupació a la ciutat i comarca", remarcant que "la suma de forces genera èxit".
En aquest mateix sentit, David Garrofé, secretari de la Cecot i president del Centre de Reempresa, ha destacat l'eficiència del programa "perquè està donant molts fruits i això és motiu de satisfacció". Garrofé ha apuntat que hi ha un 80-90% d'èxit de les empreses que cedeixen a reemprenedors. Alhora també ha posat en valor la col·laboració de l'esfera pública i privada, "un bon canal per preservar llocs de treball".
El programa Reempresa, en dades
A nivell català, tal com ha explicat Garrofé, des que es va posar en marxa aquest programa s'han salvat entre 1.200 i 1.300 empreses i al voltant de 5.000 llocs de treball, amb una inversió induïda de 55 milions d'euros. El 2016 es van salvaguardar 400 llocs de treball i es preveu el 2017, n'hi hagi 500.

Per sectors, el comerç representa un 35% del total de casos d’èxit, seguit pel sector de l’hostaleria i el sector serveis que representen un 29% i un 28% de les reempreses d’èxit respectivament. La indústria, l’agricultura i altres sectors com l’immobiliari o el de les reformes representen el 7% restant.
Pel que fa a Vic, d'ençà que es va signar el conveni entre Ajuntament de Vic el 2013, s'han atès 89 reemprenedors, 35 cedents, i s'han portat a terme 42 processos. Al final del procés, s'han aconseguit 12 casos d'èxit, amb una inversió induïda de 322.000 euros i on s'han salvaguardat 44 llocs de treball.
Vic, que impulsa el programa des del 2013, disposa d'un Punt d'Atenció del Centre de Reempresa de Catalunya dins de Creacció, l'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement. El nou acord sorgeix després que la Diputació de Barcelona i la patronal Cecot renovessin, el passat juny del 2016, l'acord de col·laboració per difondre i estendre la Reempresa a la província de Barcelona. El responsable de Reempresa ha destacat la proximitat del programa, ja que a la província de Barcelona hi ha 35 punts d'atenció.

D'aquesta manera, tal com ha apuntat el president de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic i Local de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, "no construirem un país fort, si no tenim centre de primer nivell a les ciutats mitjanes". Castells ha remarcat que no es pot deixar perdre cap negoci, ja que "seria una dimissió de les administracions públiques".
El cas de Servitec Barcelona
La tècnica de Reempresa, Clàudia Massó, ha apuntat que arreu del territori hi ha més de 150 tècnics formats que assessoren empresaris i emprenedors. Massó ha remarcat que el programa (subvencionat i que té un cost zero per als usuaris) fomenta que el cedent faci un acompanyament al reemperenedor, i li aporti coneixement al nou empresari.
Pel que fa al perfil dels usuaris, tal com ha explicat Massó, el 30% dels empresaris del programa hi són per motius de jubilació. Quant al reemprenedor, el perfil d'una persona que es veu capaç de gestionar un negoci i amb experiència prèvia.
En el cas de Servitec Barcelona, tal com han exposat Francesc Latorre i Xavier Cardús, cedent i reemprenedor de l'empresa, el propietari volia traspassar la responsabilitat de l'empresa familiar a una altra persona, però sense desvincular-se. Finalment, a través de l'assessorament de Reempresa van arribar a un acord, i després de tres anys, ja han ampliat la seva plantilla de treballadors.

Reempresa als mitjans