“Valoro molt positivament la creació d’aquest mercat ja que no hagués sabut on anar a trobar interessats per vendre la meva empresa”

Publicat el 05-07-2016



Activitat: Home Gin Kit | Nom i cognoms dels reemprenedors (R): Ferran Bayon i Felipe Guasp | Nom i cognoms dels cedents (C): Gonzalo Aixa i Sandra Payá

1. A què es dedica Home Gin Kit?

C: Home Gin Kit és una empresa dedicada a la fabricació i distribució de kits de fabricació casolana de ginebra i vermuts. L’activitat la vaig crear al 2014 arran del creixement exponencial de les tendències de do it yourself , amb productes com la fabricació de cervesa artesanal. Jo volia fer alguna cosa diferent i em vaig assabentar d’una manera de fer ginebra i, posteriorment vermut, a casa. La idea és la de vendre una experiència al client, la de fabricar-se la seva pròpia ginebra o vermut a casa, i poder-lo degustar entre amics.

2. Per què vares decidir posar-lo a la venda?

C: En paral·lel a Home Gin Kit també vaig iniciar altres activitats. Al principi podia gestionar-les totes, ja que inicialment els projectes no em demanaven tant temps. Tanmateix, i per sort, els projectes estan funcionant molt bé i requereixen molt més temps. Al no poder gestionar bé totes les activitats, dedicant-li el temps que necessitaven, a principis d’aquest any em vaig plantejar l’opció de cedir alguna de les activitats. L’alternativa era dedicar-li menys temps a una de les activitats, i poc a poc hauria anat morint. Tanmateix l’opció de cedir l’activitat em va semblar molt millor; estava convençut de que algú valoraria tota la feina que havia fet fins al moment i podria continuar amb l’activitat, donant-li un impuls i continuar el seu creixement.

3. Quin era el tipus de reemprenedor ideal per a continuar amb Home Gin Kit?

C: Inicialment pensava en dos perfils de reemprenedors adequats per donar continuïtat a Home Gin Kit. El primer era el perfil d’una persona molt enfocada a vendes. Es tracta d’un projecte purament comercial i es requereix d’un perfil que sàpiga vendre molt bé el producte. En segona instància també vaig pensar en el perfil d’una empresa del sector que tingués contactes i pogués fer créixer les vendes.

4. Quina és la vostra experiència professional?

R: Els dos venim del sector de la banca, on ens vàrem conèixer. Dins del sector bancari hem estat enfocats en la vessant més comercial. El Felipe a més és periodista i anteriorment havia treballat en ràdios i revistes.

5. Quines són les motivacions que us han impulsat a venir a Reempresa?

R: El mercat laboral actualment no ens ofereix les solucions que nosaltres voldríem. Tot i ser joves i tenir feina al sector bancari, veiem que la temporalitat és una constant en aquest sector i cerquem quelcom més estable. A més sempre havíem pensat en tenir una empresa pròpia i treballar per nosaltres mateixos.

6. Com vàreu definir el tipus d’empresa a reemprendre? En quins criteris us vàreu basar?

Inicialment pensàvem en un e-commerce. Aquest tipus d’empreses són present i futur i plantegen moltes més possibilitats d’ampliació de productes i distribució més àmplia. A més tenen menys costos fixes i d’estructura, al no requerir d’un espai físic.

7. Amb quantes empreses heu tingut contacte?

R: A més del procés amb Home Gin Kit hem participat en 4 altres processos a través de Reempresa. Ens vàrem decidir per aquesta activitat per la facturació que tenia, el marge, el preu i les possibilitats de futur.

8. Quin toc personal li preteneu donar al negoci per fer-lo créixer?

R: Ara volem invertir en la pàgina web, fent-la més intuïtiva i fàcil, sobre tot per la gent més gran que no està acostumada a moure’s en entorns digitals. A més també invertirem en publicitat a xarxes socials i en l’ampliació de més productes.

9. Quin acompanyament heu pactat entre les parts per transmetre tot el coneixement?

R: Hem pactat un acompanyament intensiu de tres mesos des de la compra de l’activitat, podent-se ampliar amb posterioritat, amb ajudes puntuals que ens pugui donar el cedent.

C: L’acompanyament que els he ofert és molt important perquè jo tinc tota la informació del negoci. A partir de les meves experiències ells poden donar-li una millor continuïtat. Poden aprofitar tota la feina feta i tot el coneixement que tinc de l’activitat, tot donant-li un altre aire i, sobre tot, dedicant-li molt més temps al projecte, temps que jo no li podia dedicar.

10. Quant temps van durar les negociacions? Van ser dures o fàcils?

R: Les negociacions van durar uns tres mesos aproximadament i sempre van ser fàcils i àgils. El cedent sempre ha estat disponible per resoldre els nostres dubtes i facilitar-nos la documentació que necessitàvem per valorar el projecte.

C: Les negociacions han anat molt bé, els reemprenedors em varen demanar la documentació que ells necessitaven per estudiar la meva empresa, i em va semblar molt normal. Si jo hagués estat en la seva situació també hagués demanat aquesta informació i documentació per valorar la compra de l’empresa.

10. Què us ha aportat Reempresa en aquest procés?

C: Reempresa m’ha aportat assessorament i intermediació en tot el procés. M’ha presentat a molts reemprenedors interessats en la compra de la meva empresa, tasca que no és gens fàcil; valoro molt positivament la creació d’aquest mercat ja que no hagués sabut on anar a trobar interessats per vendre la meva activitat. A més l’acompanyament i assessorament ha estat ofert amb molt rigor i seriositat.

R: Nosaltres no sabíem res del procés de com comprar una empresa. La guia i acompanyament que ens ha ofert Reempresa ha estat molt útil per poder passar per totes les etapes de la compra, des de la presentació amb el cedent, passant per la signatura de l’acord de confidencialitat, ajuda en el pla de Reempresa i pla economicofinancer, redacció de la carta d’intencions i contracte d’arres i el contracte definitiu. Va ser especialment important l’assessorament rebut en la redacció del pla de Reempresa i pla economicofinancer ja que va ser el que vàrem presentar al banc per poder optar a un préstec, que ens varen concedir.

11. Quin consell donaríeu a una persona que tingués el desig de convertir-se en empresari? Recomanaríeu Reempresa?

C: Jo he creat moltes empreses i sé que és difícil engegar un projecte des de zero. El fet de reemprendre un que ja funciona permet avançar molt. De fet, des de que conec Reempresa també estic donat d’alta com a reemprenedor i cerco una altra activitat complementaria a l’empresa que continuo gestionant.

R: A una persona que s’estigués plantejant el fet de tenir la seva empresa en propietat li recomanaríem que vingués al Centre de Reempresa de Catalunya per a que el poguessin guiar en tots els passos. A més l’aconsellaríem que treballés molt bé el seu pla de Reempresa; és molt important aquest aspecte de l’anàlisi de l’activitat, ja que en aquest document hem posat per escrit les possibilitats de futur que té l’empresa que hem adquirit i a partir d’ara tenim clar el full de ruta que hem de seguir.